• Home
  • Zadelpijn voorkomen
Last van zadelpijn?

Dat is verleden tijd met SQlab!

Hoe ontstaat zadelpijn?

Het bekken is het centrale punt in het lichaam. Van boven is de werverkolom via het heiligbeen ermee verbonden. En aan de zijkanten eindigen de dijbenen in de beweeglijke heupgewrichten. Als je zit dragen de zitbotjes aan de onderkant van het bekken het lichaamsgewicht. Deze botjes kunnen een hoge druk opvangen. Dat zou óók tijdens fietsen het geval moeten zijn.

Zadelpijn kan verschillende oorzaken hebben. Belangrijk is dat de zitbotjes goed op de juiste plek zitten én de druk op de gevoelige delen zo min mogelijk is.

Scroll snel verder om meer te lezen over de oorzaken van zadelpijn en hoe je zadelpijn kunt voorkomen.

Oorzaak 1: te smal zadel

Wanneer een zadel te smal is, ontstaat er druk op plekken waar dat nou net niet de bedoeling is. Dit voel je het meeste bij je zitbotten. Rond de zitbotten zitten namelijk vele zenuwen, die door het te smalle zadel bekneld raken. Dit is één van de meest voorkomende oorzaken van zadelpijn.

Oplossing: zitbotafstand meten

Voor meer comfort, minder druk en een effectieve krachtoverbrenging.

Al in 2002 heeft SQlab als eerste zadelmaker een eenvoudig maar doeltreffend systeem geïntroduceerd, waarmee de afstand tussen de zitbotjes in relatie tot de zitpositie gemeten wordt, om daarmee de optimale zadelbreedte vast te kunnen stellen.

Daarmee ben je ervan verzekerd, dat de zitbotjes volledig en op de juiste manier ondersteund worden. Alleen zo kunnen de gevoelige delen van de man en de lager liggende schaambeenboog van de vrouw ontzien worden.

Zelf thuis meten

Om er zeker van te zijn dat je zitbotten goed op het zadel zitten, is het dus belangrijk om de afstand tussen je zitbotten te meten.

Deze afstand kun je eenvoudig zelf thuis opmeten met de SQlab zadelmeting voor thuis.

Oorzaak 2: Slapend gevoel of tintelingen door verkeerde vorm zadel

Heb jij last van een slapend of tintelend gevoel bij de gevoelige delen? Ook dit is een soort zadelpijn. De kans is groot dat je zadel de verkeerde vorm heeft. In dat geval kan namelijk de zenuwbaan bekneld raken. Ook kan het zijn dat een conventioneel zadel een goede doorbloeding van de schaamstreek in de weg zit.

Oplossing: een getrapt zadel van SQlab voor een goede drukverdeling

De getrapte zadels van SQlab zorgen voor een optimale drukverdeling van de zitbotten en het schaambeen bij zowel mannen als vrouwen, en kunnen hierdoor zadelpijn voorkomen. De neus ligt wat lager dan de achterkant van het zadel, waardoor er meer ruimte ontstaat voor de gevoelige delen. Dat betekent ook minder druk hierop.

Dit concept van SQlab is toepasbaar voor alle soorten fietsen: van racefietsen en mountainbikes tot aan toerfietsen, stadsfietsen en e-bikes.

Ergowave is de sportvariant, speciaal gemaakt voor racefietsen, mountainbikes en gravelfietsen. Ergolux is de comfortvariant en gemaakt voor fietsen met een rechtere zithouding.

SQlab Ergowave zadels

SQlab Ergolux zadels

Oorzaak 3: Pijnlijke zitbotten door een te zacht zadel

Contra-intuïtief, maar waar: een zacht fietszadel wordt na een half uur à drie kwartier fietsen zeer oncomfortabel. Reden: de zitbotjes zakken zo ver weg in de zachte polstering, dat gevoelige weefsels als spieren en peesaanhechtingen geïrriteerd raken. Vaak ontstaat bij een te zachte zadelvulling al binnen een uur fietsen een drukkende, brandende pijn.

Oplossing: een stevig zadel van SQlab

SQlab biedt stevige zadels voor iedere fietser, die zorgen voor precies de juiste drukverdeling. Hierdoor hebben de zitbotten voldoende ondersteuning en raken de zenuwen in het schaambeen niet bekneld.

Terug naar boven