• Home
  • Het beste handvat voor jou

Last van tintelende vingers?

SQlab heeft de oplossing!

Hoe ontstaat pijn in de handen?

De zenuwbanen van de hand zijn verantwoordelijk voor het gevoel in je handen. Er loopt een zenuw naar je duim, wijsvinger en middelvinger en een zenuw naar je pink en ringvinger.

Als deze zenuwen worden afgekneld, zorgt dit voor tintelingen of gevoelloosheid in de betreffende vingers. Dit kan verschillende oorzaken hebben.

Oorzaak 1: hoge druk aan de buitenkant

Hoge druk aan de buitenkant van je hand zorgt voor gevoelloosheid in je ringvinger en pink.

SQlab oplossing:

Handvatten met een goedgevormde vleugel, die precies groot genoeg is om de druk aan de buitenkant van je hand goed te verdelen.

Oorzaak 2: Te hoge druk op de uitgang van de carpale tunnel

Hoge druk op de uitgang van de carpale tunnel zorgt voor tintelingen of gevoelloosheid in de duim, wijs- en middelvinger. In veel gevallen wordt dit veroorzaakt door een té grote vleugel op het handvat.

SQlab oplossing:

De vleugel moet zo ver als mogelijk aan de buitenkant van het handvat gepositioneerd worden. Alleen dan wordt de uitgang van de carpale tunnel effectief ontlast, terwijl tegelijkertijd ook de ellepijpzenuw ontzien wordt. Bijkomend voordeel van deze vorm: het handvat biedt meer houvast.

Oorzaak 3: het polsgewricht knikt zijwaarts

Een slapend gevoel en tintelingen in de duim en wijs- en middelvinger kunnen ook veroorzaakt worden doordat het polsgewricht te ver zijwaarts wegknikt, waardoor de uitgang van de carpale tunnel klem komt te zitten. Zoals een geknikte tuinslang minder water doorlaat, zo is bij een vernauwing van de carpale tunnel de doorvoer van zenuwsignalen niet meer optimaal. Dat kan gebeuren als je een te recht stuur hebt, met te weinig buiging naar achteren (‘backsweep’).

SQlab oplossing:

Een ergonomisch stuur met meer buiging naar achteren voor een rechtere en meer natuurlijke overgang van de onderarm naar de hand.

Oorzaak 4: verkeerde vorm van de handvatten

Een rond handvat klinkt comfortabel, maar heeft maar een klein contactoppervlak. De hoge druk die aan de buitenkant van je hand ontstaat, veroorzaakt irritatie van de nervus ulnaris. De gevolgen zijn drukpijnen en gevoelloosheid aan de pink en ringvinger.

SQlab oplossing

De licht hoekige vorm die al onze handvatten kenmerkt komt overeen met de natuurlijke stand van de gebogen vingers. Hierdoor is een optimale houvast gewaarborgd en heb je altijd voldoende grip

Oorzaak 5: Verkeerde maat handvat

Als een handvat te groot is, kan je deze niet volledig omsluiten met je hand. Dit kan leiden leiden tot verkramping van de vingers of de hand.

SQlab oplossing

De persoonlijke maat is belangrijk voor comfort en veiligheid. Onze fietsgrepen zijn verkrijgbaar in maximaal drie verschillende maten, afhankelijk van het model. Daarom hebben we een methode ontwikkeld om de optimale handvat maat te bepalen.

Download hier het meetformulier. Leg je middelvinger tegen de rode pijl aan. Je handvatmaat is de maat van het topje van de middelvinger tot de holte van de duim. In het geval van het voorbeeld hiernaast is dit een maat Medium.

Voor mountainbike handvatten raden wij aan om altijd een maat kleiner te kiezen. In verband met het gebruik van handschoenen.

SQlab 7-serie: het perfecte handvat voor iedere fiets

Waarom de 7-Serie?

De pasvorm van een handvat is bepalend voor de mate van comfort en de hoeveelheid houvast. De juiste pasvorm wordt bepaald door de afstand tussen het topje van de middenvinger en de bocht waar de lange vinger in de duim overgaat. Hiermee omsluit je immers het handvat. De verschillende maten handvatten onderscheiden zich van elkaar in diameter, lengte en vorm.

Alle handvatten. Een overzicht.

We zetten in dit overzicht onze handvatten even onder elkaar. De 702 is het comfort model met een grote vleugel. Door het grote contactoppervlak is de ondersteuning maximaal.

De 710 volgt dezelfde design filosofie als de 702, maar heeft een compactere vorm. Dit handvat is zeer geschikt voor de actieve trekkingfietser of mountainbiker.

De 711 is een perfecte grip voor de mountainbiker die technische trails rijdt. Dit handvat biedt veel grip en biedt gelijk controle en comfort.

De 7OX tenslotte is gericht op optimale grip voor de veeleisende rijder die ook van de gebaande paden af gaat. Met name gericht op gravity, enduro en downhill rijders.

Terug naar boven