• Home
  • SQlab blog
  • Is er een verschil tussen mannen- en vrouwenzadels bij SQlab?

Is er een verschil tussen mannen- en vrouwenzadels bij SQlab?

op March 09, 2023

Laten we meteen beginnen met het antwoord op de vraag of er een verschil is tussen mannen-en vrouwenzadels bij SQlab. Het antwoord is nee.

Er is geen verschil tussen mannen- en vrouwenzadels bij SQlab. Het belangrijkste bij het kiezen van een geschikt zadel is namelijk de afstand tussen de zitbotten. Een correct gekozen zadelbreedte zorgt ervoor dat de zitbotten volledig op het zadel rusten en daardoor het gevoelige perineale gebied bij mannen en de meestal lagere schaamboog bij vrouwen ontlasten.

 

Bovenstaande anatomische afbeeldingen zijn van respectievelijk een vrouwelijk- en een mannelijk bekken. Je kunt van de buitenkant niet zien hoe breed iemand zijn zitbotjes zijn. Iemand met een lengte van 2 meter kan gerust smaller zitbotten hebben dan iemand van 1 meter 50.
De getrapte zadels van SQlab zorgen voor een drukvermindering op de gevoelige delen. Doordat er meer ruimte is op het zadel, zal je niet zo snel meer last hebben van een slapend of tintelend gevoel van het zitvlak.
Hierboven zie je op de linker afbeelding dat de druk niet goed wordt verdeeld. Er staat druk op de zachte delen waar veel zenuwen doorheen lopen. Hierdoor kun je een 'doof' gevoel ervaren. Zadelpijn. 
Op de rechter afbeelding zie je dat het gewicht op de zitbotten steunt in plaats van de weke delen. Dat is de juiste manier. Op deze manier wordt zadelpijn voorkomen en vangen de zitbotten het gewicht op. 
Deze manier van drukverdeling kunnen meer klachten door fietsen voorkomen en oplossen, zoals pijn in de rug en tintelende voeten.
 

 

Het meten van de afstand tussen de zitbotten is van cruciaal belang bij het kiezen van het juiste zadel. Het meten van de afstand tussen de zitbotten kan worden gedaan bij een SQlab-dealer, die vervolgens de optimale zadelbreedte kan berekenen. Wil je zelf een zitbotmeting doen thuis? Dat kan ook! Via deze link vind je de zitbotmeting voor thuis.

 

Wat goed is om te weten.

Een nieuw zadel betekent ook dat je er aan moet wennen. De eerste ritten kunnen onwennig aanvoelen. De zitbotten kunnen gevoelig zijn. Na een aantal ritten verdwijnt dit gevoel vanzelf.

 

 

 

Terug naar boven