Het belang van een goede zadelmeting

op July 08, 2020

90% van de fietsers heeft klachten tijdens het fietsen en zelfs 92% van de mannen klaagt over een doofheidsgevoel van de edele delen. Het is ook niet gek dat mensen last hebben van zadelpijn, want meer dan de helft van de spinale zenuwen lopen door of voorbij het bekken. Veel voorkomende zadelklachten zijn:

 • Verdoofd gevoel
 • Pijn aan het staartbeen (komt vaker voor bij vrouwen, omdat de bekken lager liggen en zij een flexibeler staartbeen hebben dan mannen)
 • Pijn aan het schaambeen
 • Pijn aan de zitbotten
 • Rugpijn
 • Prostaatproblemen

Deze klachten kunnen veroorzaakt worden door een te smal of te zacht zadel, door een verkeerde vorm van het zadel, door een te smalle zadelneus, door een gefixeerde positie van de rug tijdens het fietsen of wanneer er nog gewenning moet optreden voor de zitbotjes op het nieuwe zadel.

Kleine aanpassingen zorgen voor meer plezier

Vaak nemen klachten ook het plezier voor een deel weg. Vaak denken mensen dat pijn erbij hoort, maar dat is zeker niet waar. Door te kijken naar de houding op de fiets en door een goed passend materiaal aan te meten, zal een fietser beter op de fiets zitten en daardoor ook meer plezier beleven tijdens het fietsen.

Fietsen worden standaard geleverd met een algemene maat zadel/handvatten en dan moet je maar net geluk hebben dat deze maat jou past. We zijn als mensen allemaal uniek en hebben dus niet allemaal dezelfde maat zadel/handvatten. Dit geldt net zozeer voor fietsschoenen. Over het algemeen zit er een standaard zooltje in een fietsschoen en voor veel mensen levert dit te weinig steun tijdens het fietsen. Door kleine aanpassingen zoals een nieuw zadel, handvatten of zooltjes kan een fietser niet alleen met meer plezier fietsen, maar vaak ook beter presteren op de fiets.

Zo vindt je de juiste maat zadel

Maar hoe vind je nu het juiste zadel? Je kunt niet blijven proberen. SQlab heeft hier gelukkig goed over nagedacht. Een zadel moet als eerste breed genoeg zijn, zodat je zitbotjes goed op het zadel passen. Daarnaast is het ook belangrijk te kijken naar de fiets waar het zadel op gemonteerd wordt. Voor een stadsfiets zijn namelijk andere zadels geschikt dan voor een racefiets. 

Om achter de juiste maat te komen, kun je daarom een zadelmeting zelf doen. Na deze meting weet je precies welke maat zadel je nodig hebt. 

SQlab Zadelmeting voor thuis

Hoe werkt de SQlab Zadelmeting voor Thuis?

 1. Leg het golfkarton op een stoel met harde zitting. Als alternatief kun je ook de trap gebruiken. Plaats je voeten op een verhoging, bijvoorbeeld een stapel boeken.
 2. Ga met een rechte rug op het karton zitten en duw jezelf goed in de zitting.
 3. Markeer nu de afdrukken op het karton door hier een cirkel omheen te plaatsen. Markeer het midden van de afdrukken met een kruis. Dit is waar de afdruk het diepst is.
 4. Meet nu met de meegeleverde liniaal van midden tot midden de afstand tussen de zitbotten. 
 5. Kies op de liniaal de fietshouding die het meest bij je past. Tel het daarbij aangegeven getal op bij de gemeten zitbotafstand.

Het resultaat is de aanbevolen breedte van het zadel. Zit je net tussen twee zadelbreedtes in? Rond dan altijd naar boven af. 

Terug naar boven