• Home
  • SQlab blog
  • 3 manieren waarop SQlab handvatten pijn in de handen voorkomen

3 manieren waarop SQlab handvatten pijn in de handen voorkomen

op July 10, 2020

Ken je dat? Zit je net lekker op de fiets en dan beginnen je vingers te tintelen. Je schudt het een paar keer uit en blijft stug doorfietsen. Maar niet veel later keert het tintelen weer terug en valt uiteindelijk je hand in slaap. Verdoofde of slapende handen zijn natuurlijk verre van ideaal tijdens het fietsen. Het maakt schakelen en remmen een stuk lastiger en dit kan zorgen voor gevaarlijke situaties op de weg.

Pijn in de handen is één van de meest voorkomende klachten van fietsers. Het kan ontstaan door een aantal oorzaken:

 

  • Het handvat is te groot of te klein
  • Het handvat heeft de verkeerde vorm
  • Het handvat heeft een te grote vleugelvorm
  • Het stuur is te recht

SQlab handvatten zijn speciaal ontworpen om bovenstaande klachten te voorkomen. Hoe ze dat doen? Dat vertellen we je in dit blog!


1. Altijd de juiste maat

Wanneer je een fiets koopt, zitten daar altijd standaard handvatten op. Grote kans dat deze eigenlijk te klein of te groot voor je zijn. Is je handvat te groot? Dan sluit je hand niet goed om het handvat heen. Is het handvat te klein? Dan valt de hand weer te ver over je vingers heen. Dit kan de oorzaak zijn voor ongemakken en pijnklachten, maar ook voor het missen van grip tijdens het fietsen. Meet daarom altijd eerst je handen op met het SQlab meetsysteem, voordat je SQlab handvatten aanschaft.

Download hier de handmeting.

2. Een goede pasvorm

Standaard handvatten zijn over het algemeen compleet rond. Maar het is veel lastiger om grip te houden op een rond voorwerp dan op een voorwerp met hoeken. Ook ontstaan er eenzijdige drukpunten, aangezien je hand relatief weinig contact maakt met de ronde grips.

SQlab heeft daarom speciaal gevormde handvatten ontwikkeld. SQlab handvatten zijn iets hoekig qua vorm, waardoor je veel meer grip en comfort hebt tijdens het fietsen dan wanneer je een rond handvat gebruikt. Ook zorgt de hoekige vorm voor een veel betere pasvorm dan standaard handvatten.

SQlab rondhandvatSqlab handvat - hoekige vorm

3. Extra ondersteuning

Vleugelhandvatten worden veel gebruikt, maar bij veel merken kan de vleugelvorm te groot zijn, waardoor je alsnog pijn in je handen kunt ervaren. Dit komt doordat de zenuwen dan bekneld raken.

De toer/trekking en comfort handvatten (702 en 710) van SQlab hebben een iets plattere vorm dan de SQlab mountainbikegrips (7OX en 711). Daarnaast hebben deze SQlab handvatten een speciale Relief Wing aan de buitenkant zitten. De vleugel wordt helemaal aan de buitenkant van het SQlab handvat geplaatst, zodat deze de ideale pasvorm heeft. Dat betekent dat je ook meteen optimale grip op het stuur hebt!

Extra tip! Zorg voor een goed stuur

Een andere mogelijke oorzaak van pijnlijke handen is een verkeerd stuur. Iets waar je niet snel aan denkt, maar waarbij de vorm heel belangrijk is voor het comfort op de fiets. Een te recht stuur kan er namelijk voor zorgen dat er een knip in je pols ontstaat, dat belangrijke zenuwen in de pols bekneld.

SQlab heeft speciale sturen ontwikkeld met een zogenoemde “backsweep”. Dit zijn sturen met een lichte buiging naar achteren. Deze buiging zorgt voor een natuurlijke overgang van de onderarm naar de hand, waarbij de pols een rechtere positie heeft. Zo blijven de zenuwen vrij van beknellingen.

Maar hoe weet je wanneer je het stuur of de handvatten moet vervangen? Heb je last van de buitenkant van je hand of de buitenste vingers (ringvinger en pink? Dan adviseren wij SQlab handvatten aan te schaffen. Ervaar je tintelingen of een verdoofd gevoel aan de binnenkant van je hand (duim en wijsvinger)? Kijk dan eens naar onze SQlab sturen.

SQlab handvatten bieden dé oplossing voor pijn in de handen

Heb je last van tintelingen of een verdoofd gevoel in je handen? Dan is het tijd om daar wat aan te doen! Bekijk onze SQlab handvatten en doe hier zelf de handvatmeting. Zo weet u precies welke maat u nodig heeft. 

Terug naar boven